A gyermek pozitív megerősítése

A gyerekek mindig vágynak a pozitív megerősítésre, de ez azt a célt is szolgálja, hogy a gyermek készségei és képességei fejlődjenek. Ezek a pozitív megerősítések még a hangulat növelésében is szerepet játszanak. A cikkből az is kiderül, hogy miben is segíthet még a gyermek pozitív megerősítése, illetve mivel is erősíthetjük a gyermekünket.
A gyermek pozitív megerősítése - A szülő feladata ,hogy a gyermekből egy önálló és boldog felnőtt váljon

Fontos, hogy bízzunk a gyermekben

Amennyiben azt sugalljuk a gyermekünknek, hogy egy adott dolgot képes lesz megcsinálni, az egy pozitív megerősítés a gyermek számára. Ez a megerősítés segíti a gyermeki identitás fejlesztését és kialakulását. Amennyiben bízunk a saját gyermekünkben, és azt közvetítjük felé, hogy tudjuk, hogy valaminek a végrehajtására képes lesz, úgy a gyermek is hinni fog önmagában, ez pedig nagyon lényeges, hiszen így felnőttkorában sem fog önbizalomhiányban szenvedni.

Köszönjük meg a gyermeknek a segítséget

Ne csak azt várjuk el a gyermekünktől, hogy nekünk köszönje meg a segítségünket, hanem tanítsuk meg arra is, hogy ő is meg tudjon dolgokat köszönni másoknak. Neveljük egy kedves, szeretnivaló gyermeket, akinek teljesen természetes lesz mások megsegítése.

Bízzunk a gyermekünk döntéseiben

Már egy egészen pici gyermek döntéseiben is bízhatunk. Ha azt mondja ötévesen, hogy képes egyedül fürdeni, akkor ne nyissunk rá ötpercenként, mert nem hisszük el, hogy tetőtől-talpig alaposan képes lesz megmosakodni. A bizalom már egészen kicsi kortól ki kell, hogy alakuljon a szülő és a gyermek között, és minél korábban hagyjuk, hogy a gyermek, döntéseket hozzon, annál hamarabb lesz önálló.

Ne titkolózzunk

Ha a gyermek már kisebb korától tudja, hogy az élet bizony nehéz is lehet, úgy nem fogja rosszul érinteni egy-egy kudarc az iskolában. A gyermeket nem kell és nem is szabad burokban nevelni, hiszen azzal csakis neki ártunk, és minél jobban óvjuk, annál nehezebben tudja elfogadni az élet nehézségeit.

Ne állítsunk olyat, amit nem úgy gondolunk

A pozitív megerősítések csak akkor működnek, ha azt valóban úgyis gondoljunk. Ha a kimondott szavak szöges ellentétben állnak azzal, amit érzünk, amit valójában gondolunk, akkor ezzel, nemhogy nem használunk a gyermeknek, de még ártunk is vele.

Mutassunk példát, legyünk modell a gyermek számára

A gyerekek általában mindig leutánozzák a szüleik viselkedését. Ha szeretnénk minél több pozitív megerősítésében részesíteni a gyermekünket, akkor nagyon sok pozitív mintát is szolgáltatnunk kell számára.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

Hogyan vigasztaljuk meg a gyermekünket?

A gyermek sok esetben szorul vigaszra. A szülő feladata az, hogy a gyermek lelki békéjét megteremtse. Mutatjuk, hogyan lehet ezt elérni.

Sok gyereknek van különös szokása - A gyermekek és a különös szokásaik-, amit nagyobb korukra ki is nőnek.

A gyermekek és a különös szokásaik

A gyerekek felvesznek néha fura szokásokat. Nem kell ehhez különösebb érzelmi megrázkódtatás és trauma, hiszen ezek a cselekedetek a központi idegrendszer megnyugtatásában vesznek részt. Gond akkor van, ha a gyermeket valami olyan érzelmi, lelki, vagy fiz

5 lépés a gyermek ösztönzésére

5 lépés a gyermek ösztönzésére

A gyereket folyamatosan motiválni szükséges. A motiváció, segíti őt az előrehaladásban és a fejlődésben.