Hogyan segítsen a gyermek a konyhában?

Már az egészen kicsi gyereket is bevonhatjuk a házimunkába és természetesen, a sütésbe, főzésbe is. Lehet, hogy kicsit tovább tart az adott étel elkészítése, lehet, hogy káosz lesz a konyhában, de a gyermek nagyon sok készségre, képességre tehet szert, és nagyobb korában, akár rá is bízhatjuk egy-egy étel elkészítését. Mutatjuk, miben és hogyan segíthet a gyermek a konyhában!
A szülőnek minden otthoni feladatba be kell vonnia a gyermekét - hogyan segítsen a gyermek a konyhában? – hiszen így segíti őt abban, hogy önálló felnőtté váljon.

Vonjuk be az előkészületekbe

Nyilván, egy kétéves kezébe még nem adunk kést, viszont sok étel előkészítésénél is segíthet. Adagolhatja anyának vagy apának a hámozásra váró burgonyát, de akár ő is kipakolhat a bevásárló táskákból. A gyerekek saját kis edényeit is bevihetjük a konyhába, és míg mi a valódi ételt készítjük, a gyermek a saját játékaival utánozhatja a mi cselekedeteinket.

Hagyjuk, hogy megkeverje az ételt

A gyermeknek nagy öröm, ha nagyobb feladatokat is rábízunk. A felügyeletünk mellett, hagyjuk, hogy megkevergesse az ételt és beszélgessünk is vele, hogy éppen milyen étel készül, milyen hozzávalók szükségesek hozzá és azokat, hogyan kell előkészíteni a főzéshez, sütéshez.

Gyúrjon és szaggasson

Már a kisebb gyermekre is adhatunk kötényt és hagyjuk, hogy begyúrja a süteményhez való tésztamasszát. A kisebbek nagyon élvezik a süteményszaggatást, a tepsibe történő pakolgatást és mérhetetlenül izgatottak, amikor elkészül egy adag sütemény, hiszen annak megalkotásában ők is aktívan részt vettek.

Tisztítsa meg a zöldségeket

Amennyiben egy kefe, vagy szivacs segítségével szoktuk a zöldségeket megtisztítani, úgy ebben a gyermek is részt vehet. Felállhat egy székre, és a mosogatónál ő is meg tudja tisztítani a zöldségeket. Közben beszélgethetünk az adott zöldségről, mi a véleménye róla, szerinte miért olyan egészséges, és milyen ételeket tudunk legközelebb az adott zöldségekből készíteni.

A mérésben is segíthet

Amikor az étel minden hozzávalója a konyhapulton sorakozik, akkor a gyermek a hozzávalók kimérésében is segíthet, hiszen ő is ki tud mérni tíz evőkanál lisztet, vagy két teáskanál cukrot. Ezzel is fejlődnek a készségei és a képességei, és büszke is lesz majd magára, hogy anya vagy apa ilyen komoly feladattal bízta meg őt.

Hagyjuk, hogy ő keverje össze az összetevőket

Palacsintát készítünk? Hagyjuk, hogy a gyerekünk keverje össze a palacsinta hozzávalóit. Lehet, hogy először nem megy majd olyan könnyedén, de nagyon fogja, élvezi, hogy a palacsinta hozzávalóit ő keverheti össze. Legközelebb már lehet, hogy ő maga fogja kérni, hogy ő keverhesse össze a sütemény hozzávalóit.

Terítés

Nagyobb gyerekekre a terítést is bátran rábízhatjuk, így megtanulják, hogy a tányér melyik oldalára kerülnek az evőeszközök, hova tegyék a poharakat és a szalvétákat.

Mosogatás és törölgetés

Minden gyermek szeret pancsolni. Már az egészen kicsi gyermek is elsajátíthatja a mosogatás fortélyait. Először csak műanyag tányérok és poharak kerüljenek a mosogatóba, később a porcelánt is rábízhatjuk. A gyermek a törölgetés technikáját is elsajátíthatja. Amennyiben a gyermeket bevonjuk a konyhai feladatokba, korán megtanulja, hogy a főzés mennyi munkával jár együtt. Minél többet segít a szüleinek, annál teljes értékűbb tagja lesz a családnak.

Kapcsolódó cikkek

A szülőnek nem szabad túlféltenie a gyerekét – hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában? – bátran adhatunk neki otthoni feladatokat is.

Hogyan és mikortól segítsen a gyermek a házimunkában?

A gyermeket is be kell vonni az otthoni feladatokba. Mindig a korának megfelelő házimunkát bízzunk rá és ezért nyugodtan meg is jutalmazhatjuk.

A nem szó miatt - 3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek – a gyermek soha nem lesz önálló.

3 ok, hogy többször mondjunk igent, mint nemet a gyermekünknek

A szülőnek kell korlátokat állítani, szabályokat hozni a gyermeke számára, azonban, ha mindig csak nemet mondunk, azzal a gyermek soha sem lesz önálló és nem tapasztalja meg a kudarcokat, majd csak felnőttkorában, amelyet sokkal nehezebben fog majd viseln

A jókedv fontos - A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel –egészségmegőrző szerepe van.

A nevetés ereje. 14 mód, hogyan nevessünk együtt a gyermekünkkel

A nevetésnek fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Miért ne nevethetnénk minél többet a gyermekünkkel? A jókedv, biztonságot is nyújt a gyermeknek. Mutatunk néhány ötletet a jókedv megteremtésére.