5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A gyerekek kisebb korukban nagyon szeretnek megfelelni a szüleiknek, a környezetükben élő felnőtteknek. Szinte örömmel végeznek el minden feladatot, amit rájuk bízunk. Ez aztán meg is változik, amikor a kamaszkorba lépnek. Hiába jól neveltek, hiába tettük oda magunkat a nevelés során, a kamaszok többsége igen is lusta és sok minden esik nehezükre. Hogyan motiválhatjuk a kamasz gyermekünket és főként mivel? Mutatjuk a tippeket!
5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

1. Semmiképpen se dolgozzunk helyette

Igen, dolgoznak a hormonok és ez is oka lehet kamaszunk lustaságának. No, de mindent nem lehet a hormonokra fogni. A kamasznak igenis meg kell értenie, hogy nem takarózhat mindig a biológiai változásokkal, a hormonokkal és a fáradtságot sem hozhatja fel mindig mentségként. Ha eddig apa, vagy anya egy szóra ugrott, amikor a gyerek a kanapén feküdve kiabált ki a konyhába, hogy mit szeretne, sürgősen fejezzék be, hogy körül ugrálják. A gyerek könnyen megszokja a kiskirályi életet és nehezen zökken vissza a szürke hétköznapokba, ha kamaszkorában kiszolgáljuk. El kell neki magyarázni, hogy az életben számtalan gondja lesz majd, és akkor sem végzi el a munkáját senki sem helyette.

2. Izgalmas programok

A kamaszok sok esetben azért lusták, mert egész egyszerűen nem tudnak magukkal mit kezdeni. Szervezhetünk izgalmas családi programokat, őt is érdeklő eseményekre is „elcipelhetjük” és így meg van az esélye, hogy legalább olyankor kimozdul kicsit otthonról és nem csak a televízió távkapcsolójának a gombjait nyomogatja, hanem valami hasznossal is tölti az idejét.

3. Írassuk be valamilyen tanfolyamra

A kamasznak lassan szembe kell néznie a pályaválasztással. Ilyenkor már kezd kialakulni az érdeklődése és van egy elképzelése arról, hogy mit is szeretne csinálni a jövőben. Jó ötlet, ha keresünk vele együtt egy tanfolyamot, ami őt is érdekli, és az is jó megoldás, ha van valamilyen kapcsolat a kiválasztott tanfolyam és a jövőbeni tervei között.

Családi magazin cikk közepi banner

4. Vegyük rá az önkéntes munkára

A kamaszoknak fontos, hogy hasznosnak érezzék magukat. Talán, ha másoknak segít, úgy könnyebben talál választ a saját kérdéseire. Amely kérdések többnyire a felnőttek világával kapcsolatos. Mi lesz majd a feladatom felnőtt koromban, hogyan tudok beilleszkedni a felnőttek világába, mit kell tennem, hogy megfeleljek a társadalmi elvárásoknak? Az önkéntes munka több szempontból is hasznos. Egyrészt, a kamasz nem merül bele az önsajnálatba, másrészt jó érzéssel töltheti el a tudat, hogy segíthet másokon, így a saját gondjai is eltörpülhetnek azon emberek problémája mellett, akiknek segít, és akiknek támaszt nyújt.

5. Bízzunk rá valamilyen felelősségteljes munkát

Akár otthon, akár egy barátunk üzletében, vagy csak a nagyszülőnél, de keressünk a kamasznak olyan elfoglaltságot, amelyért akár nagyobb összegű zsebpénz is járhat. Így hozzásegítjük ahhoz, hogy felelősségteljesen bánjon a pénzzel, nem mellesleg megvalósíthatja a céljait és a vágyait, és így már nyoma sem lesz a lustaságának, hiszen önmagáért, egy áhított tárgyért, utazásért, talán még a lustaságról is képes lesz pillanatok alatt lemondani.

Kapcsolódó cikkek

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A kamaszokkal nem olyan egyszerű bánni, főleg, amikor a lustaságuk kerül előtérbe. Megfelelő programokkal és motivációs elemekkel kirángathatjuk őket a semmitevés világából.

Az olvasás ösztönzése - A szülő és a gyermek közös olvasása megerősíti a köztük lévő szeretetköteléket

Az olvasás ösztönzése

A gyerek csak akkor fogja szeretni a könyveket, az olvasást, ha otthon azt látja, hogy a szülei is hódolnak ennek a szenvedélynek. A gyerekeknek már egészen kicsi koruktól is olvashatunk, hiszen csak így ültethetjük el benne az olvasás szeretetét. Mutatju

Nehéz döntés - Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll-, de ha a gyermekünk érett rá, miért ne lephetnénk meg egy háziállattal?

Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll

A gyerekek sok esetben könyörögnek a szülőknek valamilyen háziállatért. Annak, hogy a gyermek felkészült egy háziállat fogadására és gondozására, számtalan jele lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!