Készítsünk madáritatót!

A madáritatót látogató madarak megfigyelése remek szórakozás. Cikkünkben összefoglaltuk, mire érdemes figyelni, ha itatót készítünk a madarak számára!
Készítsünk madáritatót!

Ugyan a nagyobb melegek még messze vannak, a néhány hónap múlva menetrendszerűen megérkező hőség nem csak az embereket, hanem a madarakat is próbára teszi majd: ha segíteni szeretnénk nekik, tegyünk ki madáritatót a kertbe!

A madarak itatását nem csak a nyári meleg hónapokban, hanem egész évben, így tavasszal, valamint a téli madáretetés időszakában is érdemes folyamatosan végeznünk. Egy itató vagy kerti tó a környék egész madárvilágát a kertbe csalogathatja, különösen a rigók, vörösbegyek, kék cinegék szeretnek fürödni benne, megfigyelésük szórakozásnak sem utolsó!

A madáritató elkészítése nem igényel komolyabb anyagi befektetést vagy időráfordítást, hiszen kiváló itató lehet egy udvarra kihelyezett kis tálka, cserépalátét is. Ha dézsás dísznövényeket és szobanövényeket is tartunk otthon, biztosan akad otthon néhány feleslegessé vált virágcserép alátét, amiből madáritató válhat!

Ha szívesen barkácsolunk akár egy kerti tavacskát is készíthetünk, erre kitűnő alkalmatosság egy régi edény vagy színes műanyag tartály, amit körbe rakhatunk kavicsokkal, így nem üt el a kerti környezettől. Az aljára nem árt mosott vagy gyöngykavicsot szórni, így nem borul fel egykönnyen. Ügyeljünk arra, hogy az edény ne legyen túl mély, nehogy belefulladjanak a madarak, az a legjobb, ha a hasuk aljáig ér a víz.

A "madármedence" vízcseréjéről folyamatosan gondoskodnunk kell, de a célnak tökéletesen megfelel, ha az edényt a csöpögő kerti csap alá tesszük, mert így különösebb odafigyelés nélkül megoldódik a vízcsere. Fontos, hogy a víz ne legyen a tűző napon, mert hamar felmelegszik.

A legideálisabb egy olyan félárnyékos hely, ahol naponta körülbelül öt órán keresztül süti a nap az itatót. Az is lényeges, hogy a fürdőző madarak belássák a területet, és legyen egy biztonságos bokor a közelben, mert ázott tollal nem repülnek jól. Menedéket nyújtó bokrok hiányában a macskák könnyen elkaphatják őket.

Ha az udvarunkon kerti tó van, és szeretnénk, ha a madarak is fürödnének benne, akkor érdemes mocsaras zónát kialakítanunk, vagy olyan részt, ahol sekély, illetve fokozatosan mélyülő a víz. A madarak meghálálják a segítséget, és a kertben nagy valószínűséggel nem csak inni, fürödni fognak, hanem összeszedegetik a rovarokat, meztelen csigákat, legyeket, és szúnyogokat is.

Cikkünk elkészítésében a Maiotthon.hu és a Komfortmagazin.hu volt a segítségünkre!

Kapcsolódó cikkek

6 időspóroló tipp elfoglalt mamiknak

6 időspóroló tipp elfoglalt mamiknak

Az anyukáknak nagyon összeszedettnek kell lenni, hogy egy napba, minden munka és tevékenység beleférjen. A szervezettség fontos. A cikkel, ebben próbálunk segítséget nyújtani.

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

5 motivációs tipp lusta gyermek esetén

A kamaszokkal nem olyan egyszerű bánni, főleg, amikor a lustaságuk kerül előtérbe. Megfelelő programokkal és motivációs elemekkel kirángathatjuk őket a semmitevés világából.

Lelki egészség megőrzése szülőknek

Lelki egészség megőrzése szülőknek

A jelenlegi helyzetben, a legtöbb, amit tehetünk, hogy próbálunk a lehető leghiggadtabban viselkedni. Nagyon nehéz, hiszen a jövő bizonytalanságánál nincs is rosszabb érzés. Azonban, ha kialakítunk egy rutint az életünkben, úgy kicsit könnyebbé tehetjük a