Méret és erő - a mosogatógépek eltérő paraméterei és ami mögötte van

A mosogatógép választásban segítünk.
A mosogatógépek eltérő paraméterei és ami mögötte van

A mosogatógépek környezetbarát és hasznos „társak”, de csak akkor, ha rászánjuk az időt és energiát a tájékozódásra, hogy pont azt a méretet és típust válasszuk ki, amelyre a háztartásunkban szükség van. Ha jól döntünk, hosszú távú és nélkülözhetetlen partnert nyerünk, és jó eséllyel nagyon örülni fogunk annak, hogy az életünk részévé tettük ezt a sokoldalú készüléket.

Mit gondoljunk végig, mielőtt mosogatógépet választunk?

Minden elektromos eszközből, így a mosogatógépekből is találhatunk a piacon energia- és vízkímélő típusokat, szupercsöndes, kifejezetten nagy kapacitású vagy éppen különleges szolgáltatásokat nyújtó termékeket. Bár az emberben benne van a késztetés, hogy ha már egyszer egy ilyen nagy értékű eszközre adja ki a pénzt, akkor az legyen minél modernebb, innovatívabb és sokoldalúbb, nem mindig a „legmenőbb” verzió a legjobb választás.

Érdemes első körben végiggondolni, hogy a háztartásunkban adott idő alatt milyen mennyiségű (és ezen belül milyen típusú) szennyes edény termelődik. Egy két fős, felnőttekből álló háztartás esetében ez a jellemző teljesen más lehet, mint egy három kisgyermeket nevelő vagy éppen egyszülős, egy kisgyermekes háztartásokban. Törekedjünk arra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az idő és a kihasználtság között, vagyis olyan méretet válasszunk a mosogatógépből, amely nem is túl ritkán, de nem is túl gyakran telik meg.

Mit jelent ez? Nem érdemes naponta járatni a mosogatógépet, mert egy több napi szennyesünket „benyelő” gép vízfelhasználása mindenképpen kedvezőbb, mint egy napi adaggal megtelő gép mindennapos használata. Úgy tervezzünk, hogy 2-3 naponta kelljen elindítani a gépet, ha ennél ritkábban tesszük, a piszkos edény beszárad, bepenészedik és ez ronthatja a mosogatás hatékonyságát.

Gondoljunk arra is, hogy milyen jellegű és milyen mértékben koszos szennyes edényekkel kell számolnunk. Ha a poharak aránya jellemzően eltolódik a tányérokéhoz képest vagy nagy részben kell nagy méretű edényekkel, lábosokkal számolni, akkor olyan belső térrel, bepakolórendszerrel rendelkező gépet válasszunk, amely ezekhez illeszkedik. Ha ez az arányeltolódás szélsőséges, érdemes arra a gyakorlatra átállni, hogy külön mosogatjuk a poharakat és egyéb, kevésbé szennyes edényeket egy kímélő programban, és külön programot indítunk a zsírosabb, makacsabban elkoszolódott edényeknek (esetleg áztatóprogramot alkalmazva ebben az esetben).

Kevesen tudják ugyanis, hogy a mosogatógépekkel számos egyéb feladatot is meg lehet oldani a háztartásban a mosogatáson kívül. Mosni (például mosogatószivacsokat, mosogatókeféket), vagy fertőtleníteni is tudunk vele, de funkciókat természetesen csak akkor érdemes használni, ha ezt más módszernél jobban vagy költséghatékonyabban végzi el a gépünk.

A méret a lényeg

A befogadható edénymennyiség szempontjából a mosogatógépek piaca mára meglehetősen változatos lett. Míg korábban a 4-6, 9-10, 12-14 terítékes méretekből választhattunk, mára kettőtől tizenhatig mindenféle kapható. Ám nem csupán a méret fontos, szánjuk rá az időt a belső elosztások böngészésére is, hiszen van olyan gép, amiben külön polc/fiók van a poharak, evőeszközök számára, másoknál az evőeszközök egy tartóba kerülnek, a poharaknak meg a tányérok tartójában jut hely. Figyeljük meg néhány napig a szokásainkat, és képzeljük el vagy írjuk/rajzoljuk le ahogy bepakoljuk a mosogatógépet, és így válasszunk méretet és elosztást!

Ha nem szeretnénk üzletről-üzletre vándorolni, akkor érdemes az interneten is szétnézni, például a Vatera piacterén, ahol számos új és használt termékből válogathatunk. Itt akár kérdezhetünk is a kiválasztott termékkel kapcsolatban, az értékelési rendszernek köszönhetően pedig tájékozódhatunk az eladó minősítéséről is.

Fogyasztás és hatékonyság

Ez a két paraméter nem függ össze egymással, ezért legyünk nagyon figyelmesek! A fogyasztás az éves energiafogyasztásra vonatkozik, az innovatív gépeken általában törekszenek ezt a jellemzőt alacsony szintre vinni (A+), de a rosszabb esetben sem megy ez az érték B+ alá. A kWh-ban mért pontos mérték feltüntetésre kerül az energiacímkén. A vízfogyasztás sok esetben a gép felépítésétől és a beépített technológiától függ (a méreten kívül, természetesen). A gép éves vízfogyasztása (évi szinten 220 beindítás mellett) az energiacímkén szintén fel van tüntetve.

A hatékonyság általában nem a gép teljesítményétől függ, hanem az alkalmazott technológiától és a választható programoktól. Az egyetlen erre vonatkozó adat, amelyet a hivatalos energiacímkén feltüntetnek a szárítási hatékonyság, amelyet A-tól G-ig terjedő skálán adnak meg (jelenleg az A, azon belül is az A+++, A++, A+ kategória a legjobb, de az energiacímke változott 2021-ben). Ha szeretnénk, hogy új mosogatógépünk megfelelően végezze el a rá bízott házimunkát, a legtöbb, amit tehetünk érte, hogy helyesen döntünk a méretről megtanuljuk optimálisan bepakolni az edényeket és jól választjuk ki a használt programokat.

Választható programok

A legegyszerűbb mosogatógép is tartalmaz általában 4-5 -féle programot. Ezek általában az idő hosszában változóak: van gyors mosogatás a kevésbé szennyezett edényekhez, intenzív vagy hosszú mosogatás az erősen szennyezettekhez. A legtöbb gépen találunk már ECO program is, ami annak ellenére, hogy energiatakarékos, általában egy hosszabb idejű program. Ugyanígy létezik program arra is, ha az energiával nem, de a vízzel szeretnénk takarékoskodni.

A kiegészítő programok azokat az igényeket igyekeznek kiszolgálni, amely a behelyezett edények szokatlan összetételén alapulnak. Így választhatunk party programot, ha sok a pohár, választhatunk kímélő programot, ha érzékeny, törékeny dolgokat tettünk be (ez sok esetben a vízsugár intenzitásának visszafogását jelenti). Az intelligens program felismeri, hogy mennyi és milyen szennyezettségű edénnyel van dolga, ha kevés az edény, a felezőprogramot alkalmazhatjuk.

Kapcsolódó cikkek

6 ok, hogy megtanítsuk a gyermeket főzni

6 ok, hogy megtanítsuk a gyermeket főzni

A gyermek készségeit és képességeit is fejlesztjük azzal, ha megtanítjuk sütni és főzni. Nem mellesleg, az önálló életre is felkészítjük ezzel.

Nehéz döntés - Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll-, de ha a gyermekünk érett rá, miért ne lephetnénk meg egy háziállattal?

Mikor vegyünk a gyermeknek kutyát? 5 jel, hogy már készen áll

A gyerekek sok esetben könyörögnek a szülőknek valamilyen háziállatért. Annak, hogy a gyermek felkészült egy háziállat fogadására és gondozására, számtalan jele lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!

A gyerekek könnyen megszeretik a zöldséget - 4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket – ha egészen kicsi koruktól tartalmazza azokat az étrendje.

4 tipp, hogy a gyermek megszeresse a zöldségeket

A gyerekek gyakran csak fanyalogva tologatják a tányérjukon a zöldségeket, pedig a zöldségek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek szükségesek a gyermek fejlődéséhez. Mégis, hogyan szerettessük meg a gyermekkel ezeket a táplálékokat? A cikkből kiderüln