A szülő, mint a gyermeke tanítványa

A gyerekek mindig őszinték. Megmondják, ha nem tetszik nekik a rajtunk lévő ruha, de akár még a felnőtt viselkedését is kritizálhatják. Ez az őszinteség valahogy jelentősen leredukálódik felnőtt korunkban, mert nem akarjuk, hogy a másik személy megsértődjön, vagy a hallgatással szeretnénk a konfliktusokat elkerülni. A gyermekek is tudnak nekünk, felnőtteknek, olyan viselkedési mintákat mutatni, amelyeket érdemes tőlük megtanulni.
A szülő, mint a gyermeke tanítványa

Feltétel nélküli szeretet

A gyerekek még képesek a feltétel nélküli szeretetre. Nekik csak az a fontos, hogy a körülöttük élők szeressék őket és akkor ők is szeretnek. Semmi mást nem néznek az illetőben, nincs bennük gyanakvás és nincsenek olyan elvárásaik, mint a felnőtteknek. Bárkit képesek szeretni. Kóbor kutyákat cipelnek haza, odaadják az uzsonnájukat az utcán üldögélő koldusnak és megvigasztalják az elesetteket. A gyermekeknek hatalmas a szívük, ahol mindenkinek jut egy parányi hely.

A rugalmasság is előny

Felnőttkorunkra kialakul egy rendszer az életünkben és sok esetben, mereven ragaszkodunk a saját magunk állította szabályokhoz. Lenne mit tanulni a gyerekektől ilyen téren. Őket még nem kötik gúzsba a szabályok, ők még nem egy menetrend szerint élik az életüket, azt tesznek, amihez csak kedvünk van, és képesek egy-egy tevékenységet félbeszakítani, amennyiben abba beleuntak, belefáradtak. Nyilván, ez nem azt jelenti, hogy sutba kell vágnunk az életüket és a munkánkat, de néha megtehetnénk, hogy csak lazítunk egyet, hogy fittyet hányunk a feladatainkra és a testi-lelki regenerálódásra összpontosítunk.

Családi magazin cikk közepi banner

A rettegés hatalma

A felnőttek egyik nagy gátja, hogy félnek. Ez a félelem gyakran akasztja meg őket a cselekedeteikben. Például valaki hosszú évek óta egyetlen munkahelyen dolgozik, de minden reggel utálattal lép be a munkahelyére. Mégsem tesz a változás érdekében semmit. Ez egy gyerekkel nem történhet meg, ha valamihez nincs kedvük, akkor egész egyszerűen nem csinálják tovább.

A felnőttek többsége nem mer nemet sem mondani. Egy kisgyerektől hányszor halljuk ezt a szót? A felnőtt emberek nem akarnak másokat megbántani, vagy nem akarják, hogy rossz vélemény alakuljon ki róluk, ezért sok esetben nem utasítanak vissza egy-egy kérést, vagy feladatot.

A felnőtt inkább hallgat, mintsem kérdez. A gyerekekben még ott az őszinte kíváncsiság, bennük megvan még a rácsodálkozás képessége, ami a felnőtteknél már rég elveszett. Még közeli barátság esetén is óvatosak vagyunk, nehogy olyan kérdést tegyünk fel, ami tapintatlannak tűnik. Mi gyakran fordítjuk el a fejünket, ha valami nem nekünk tetszőt látunk, a gyerekek azonnal kérdésekkel ostromolják a szülőt, vagy oda is mennek az adott személyhez és kíváncsian várják a válaszokat a feltett kérdéseikre.

Álomból valóság

A gyerekek gyakran álmodoznak és örömmel újságolják el, ha szeretnének elérni valamit, vagy tesznek is azért, hogy az álmaik megvalósuljanak. A felnőttek egyre kevesebb álmot dédelgetnek, vagy azért, mert korábban sem sikerült az álmaikat megvalósítani, vagy, mert túl öregnek érzik magukat holmi álmokhoz és a rideg valóságba kapaszkodnak, ahelyett, hogy néha mernének nagyot álmodni és ezeket az álmokat megvalósítani.

Kapcsolódó cikkek

A gyermek issza meg a levét - Válás és gyermeknevelés – a szülők nem megfelelő viselkedésének.

Válás és gyermeknevelés

A válás mindenkinek rossz. A szülőknek és a gyermeknek egyaránt. A szülők, válás utáni viselkedése éppen ezért nagyon meghatározó a gyermek érzelmi fejlődése szempontjából. Ezért nagyon lényeges, hogy a szülők próbáljanak a gyermek érdekében minél hamarab

5 ok, hogy miért vétek haraggal lefeküdni

5 ok, hogy miért vétek haraggal lefeküdni

A harag rossz tanácsadó - tartja a mondás. És milyen igaz! Soha nem lenne szabad haraggal lefeküdni és alapvetően a haragnak kialakulni. Amennyiben két ember között nyílt a kommunikáció, úgy ez az érzés ki sem alakulhat.

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

5 szülői szokás, amely károsan hat a gyermeknevelésre

A szülői szokások nagyban meghatározzák, hogy milyen felnőtt válik a gyermekünkből. A nevelésben is meg kell találni azt a bizonyos középutat, hiszen az sem jó, ha a széltől is óvjuk a gyermekünket, de az sem megoldás, ha mindent ráhagyunk a gyermekünkre.