Hogyan legyünk jobb szülők? Szeressük önmagunkat!

Szülőnek lenni nem könnyű. Nap, mint nap rengeteg erőre és kitartásra van ahhoz szükség, hogy eleget tegyünk a szülői feladatainknak, de emellett a házastársunkkal is törődjünk. Sokan teljesen elfeledkeznek arról, hogy nem csak szülőként, és nem csak házastársaként kell helyt állniuk az életben, hanem bizony önmagukért, a saját egészségükért és a boldogságukért is felelősek. Ahhoz, hogy jobb szülőkké váljunk, elengedhetetlen, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat.
A gyermeket csak úgy tudjuk szeretni - Hogyan legyünk jobb szülők? Szeressük önmagunkat!-, ha önmagunkkal is ki vagyunk békülve.

1. A lelki gondok megoldása

Azt szokták mondani, hogy csak akkor szerethetünk másokat, ha önmagunkat is elfogadjuk és szeretjük. Amennyiben a szülőben olyan lelki tüskék vannak, amelyeket a gyermekkorából cipelt magával a felnőtt létbe, úgy jobb azoktól minél hamarabb megszabadulni, hiszen a saját gyermekünk számára csak akkor leszünk képesek a lehető letöbb szeretet nyújtani, hogyha a múlt tüskéi nem sebeznek bennünket tovább a mindennapokban.

2. Az alvás is lényeges

Kutatások igazolják, hogy az alváshiány nem csupán fizikai betegségeket, de lelki problémákat is okozhat. A szülő nem csak a gyermeke, hanem a saját maga egészségéért is felelős. Váltson életmódot a család. Táplálkozzanak egészségesen, sportoljanak, mozogjanak rendszeresen, és aludjanak legalább napi 7-8 órát. Amikor csak keveset alszunk, vagyis nem alusszuk ki magunkat, akkor nem csak nyűgösek és fáradtak leszünk másnap, de kevésbé tudunk a napi feladatainkra koncentrálni, illetve még lelki gondokat is generálhat a kialvatlanság. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás okozhat szorongást, de a depresszió kialakulásáért is felelőssé tehető.

Családi magazin cikk közepi banner

3. A jó dolgokat kell becsülni és észrevenni

Mennyivel másabb az a gondolat, hogy a pohár félig tele van, mintha mindig csak azt mondanánk, hogy a pohár félig üres. Egyáltalán nem mindegy, hogyan szemléljük a dolgokat. Legyünk optimisták, próbáljuk meg észrevenni az élet apró örömeit. Fontos, hogy örüljünk minden apró sikernek és változásnak. Ha képesek vagyunk így hozzáállni a dolgokhoz, akkor a gyermekünk esetében sem elsősorban a hibákra és a negatív dolgokra koncentrálunk, hanem észrevesszük a gyermekünk erényeit és a jó tulajdonságait is.

4. Önmagunk kényeztetése

Attól, hogy szülők lettünk, nem kell lemondanunk a saját magunk boldogságáról. Nyilván, első helyen a gyermek áll, de nem szabad önmagunkról sem elfeledkezni. Néha jól esik egy kicsit elvonulni, és csakis önmagunkkal foglalkozni. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Sok esetben teljesen átformálhat bennünket egy forró, illóolajos fürdő, néhány óra olvasás a fotelban kucorodva, vagy csak egy forró kávé a legjobb barátnőnkkel. A szülőség nagy felelősség, de saját magunkért, a saját boldogságunkért, csakis mi vagyunk a felelősek.

5. A kis célok megvalósítása boldogabbá tesz

Nincs is annál rosszabb, amikor állandóan nagy terveket dédelgetünk, aztán összeomlunk, amikor nem tudjuk azokat megvalósítani. Egy szülőnek minden egyes napját meg kell terveznie, és minden apróságnak, amelyet aznap el tudott végezni, örülnie kell. Ezek az apró sikerélmények is segíthetnek, hogy elfogadjuk a tényt, hogy szülőként ugyan nincs sok szabadidőnk, de minden apróságban a jót kell meglátni, hiszen csak így szerethetjük önmagunkat, és csak így tudunk szeretetet adni másoknak.

Kapcsolódó cikkek

A szülő nevelése - 4 szülői stratégia a megfelelő gyermekneveléshez – meghatározó.

4 szülői stratégia a megfelelő gyermekneveléshez

A szülő nevelési módszerein nagyon sok múlik. Az, hogy a gyermekünk mennyire lesz boldog és önálló, javarészt a szülők viselkedésétől, nevelésétől függ. Milyen nevelési elvek segíthetnek a gyermeknek, hogy boldog felnőtté cseperedjen? Mutatjuk a válaszoka

Így hozd vissza a tüzet a kapcsolatodba!

Így hozd vissza a tüzet a kapcsolatodba!

A kapcsolatunk kezdetén mindent csodásnak élünk meg.

Mint oly sok mindenben, nevelési kérdésekben is segíthet a kompromisszum- ez eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal- ez is a gyermek fejlődését szolgálja.

Az eltérő nevelési stílus veszélyei, megoldásokkal

A szülőknek már a gyermek születése előtt meg kell egyezni a nevelési kérdésekben, hiszen az eltérő nevelési stílus nem csak összezavarja a gyermeket, de a szülők házasságát is tönkre teheti.