A család szerepe az egészség megőrzésében

Tanulmányok sora számol be arról, hogy azok, akik családban, házasságban élnek, sokkal boldogabbak, mint azok, akik magányosan éldegélnek. A család nem csak testi egészséggel ajándékoz meg bennünket, de lelkileg is stabillá tesz.
A családi élet pozitívan hat a testi és a lelki egészségre -a család szerepe az egészség megőrzésében – a magány ezzel szemben rombolja az egészséget.

A lelki gondokra gyógyír

A családi élet okozhat ugyan stresszt a szülők és a gyerekek életében, azonban, ha szerető család vesz bennünket körül, akkor a család tagjaival ki is tudjuk vesézni a problémáinkat, ami rendkívüli módon oldja a stresszt. A stressznek így esélye sem lesz, hogy negatív tüneteket okozzon, hiszen sok esetben már az is segít a stressz oldásában, ha meghallgatnak bennünket a családtagok. Egy jól működő családban nem csak meghallgatásra kerülnek a problémák, de hathatós megoldások is születnek.

A boldog család, a házasság és a szív kapcsolata

A szívünk egészsége sok negatív tényező miatt is megrendülhet. A konfliktusok, a harag, a magány, a veszekedések, mind-mind negatívan hatnak a szív egészségi állapotára. Azonban a boldogság, az örömteli pillanatok fokozzák a szív egészségét. Már az, ha valaki családban, vagy házasságban él is elősegíti a szív - és érrendszer egészségének a fenntartását.

A család és a sport

A családi élet azt is magával hozza, hogy a családtagok együtt járnak kirándulni, túrázni, biciklizni. Ezek a közös programok vidámmá is tesznek bennünket. A mozgás és a pozitív érzelmek, nem csak a fizikai egészséget javítják, hanem a mentális állapotra is pozitívan hatnak.

A léleknek is jót tesz

Nyilván, amikor valaki a családalapítás mellett dönt, nem azért teszi, hogy majd idősebb korában legyen mellette valaki, aki a gondját viseli. Habár tény, hogy azok az idősebb emberek, akiket rendszeresen látogatják a gyerekeik és még közös programokban is részt vesznek, sokkal jobb egészségi állapotnak örvendenek, mint a magányosabb, idősebb társaik. Az idős embereknek sokszor az is sokat számít, ha beszélgetünk velünk, ha kiönthetik a szívüket. A beszélgetés mindig jót tesz a léleknek, legyünk akárhány évesek is.

Pozitív viselkedési mintázatok

A család, olyan, mint egy csapat, hiszen alkalmazkodnunk kell egymáshoz és nem mindig az történik, amit mi szeretnénk. Egy jól működő családban nincs helye haragnak, utálatnak és a negatív érzelmeknek. Azok, akik családban és házasságban élnek, sokkal jobb viselkedési mintázatokat mutatnak, ez által sokkal jobb testi és lelki egészségnek örvendenek, mint azok a személyek, akiknek soha sem kell áldozatot hozniuk senkiért és semmiért. Az egyedül élőket többnyire az élet kényszeríti arra, hogy magányosan éljenek, és ez sok frusztrációt szül, ami pedig hosszútávon nyomot hagy az egészségi állapoton is.

Egészséges táplálkozás

Amikor egyedül vagyunk, sok esetben még enni is elfelejtünk. A családban ez egész egyszerűen nem történhet meg. Hiszen együtt reggelizünk, együtt ebédelünk, vagy együtt vacsorázunk. Vagyis ezzel odafigyelünk az egészségünkre. Nem csak eszünk valamit, hanem különös gondot fordítunk az ételek minőségére, így pedig az egészségünket is óvjuk.

Kapcsolódó cikkek

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

Ma már kutatások is igazolják, hogy mennyire fontos szerepe van a meditációnak a gyermek egészségének szempontjából.

A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

A kutya nem csak egyszerűen családtag, a gyermeki fejlődést is segíti

Ha kutya van a családban, akkor ez a gyermeki fejlődésre és egészségre is pozitívan fog hatni.

A családok együtt is mozoghatnak - Fitnesztippek családoknak –ugyanis jót tesz az egészségnek.

Fitnesztippek családoknak

A sport mindenkinek jót tesz. Nem csak a testtel, a lélekkel is csodákat művel. A családoknak javasolható a közös mozgás, nem csak a testi egészség érdekében, hanem a szorosabb családi kötelék kialakítása miatt is.