A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

A meditáció szót nem igazán kapcsoljuk össze a gyerekekkel. Legalábbis eddig csakis a felnőttek szabadidős tevékenységeként gondoltunk a meditációra. Mára azonban bizonyossá vált, hogy bizony a gyerekek fejlődésére is pozitív hatást gyakorol a lelki gyakorlat, főleg a mostani időkben, amikor a gyerekek túlterheltek, mivel az iskolai tanulnivalón kívül még különórákra is járnak és nem meglepő, ha egy-egy kisiskolás gyerek is csak este ér haza a sok tennivalója mellett.
A meditáció a gyerekeknek is hasznos?

A korai meditáció jótékonyan hat az agy fejlődésére, de számtalan más területet is fejleszt. A meditáció fontosságát nem csak azért emelik ki a szakértők, mert olyan sok képességet és készséget fejleszt, hanem mert egy pörgős nap után a gyereknek is le kell csendesülnie, amit a meditációs gyakorlatokkal el is érhet.

A stressz szót sem kapcsolják sokan a gyerekekhez, pedig a mai világban nem csak egy felnőtt, hanem bizony egy gyermek is lehet ideges, feszült és stresszes. Ezt a feszültséget valahogy le kell vezetni, hiszen a gyerek lelki békéje is fontos. Sokan teszik fel a kérdést, hogy milyen életkorban érdemes elkezdeni a meditációt? Mikor vezessük be a gyerekeket az elmélkedés világába? Nincs konkrét, meghatározott időpont. Azt mindenki tudja, hogy az anya és a baba között milyen szoros érzelmi kötelék alakul ki a szülést követően. A gyermek számára szinte az anya az egyetlen olyan felnőtt személy – kivéve, ha az édesapja marad otthon vele -, akitől függ, akitől tanul, aki a biztonságot jelenti a számára. Az első két év mindenképpen meghatározó a gyermeki fejlődés szempontjából. Játékos formában, akár két éves kortól is el lehet kezdeni a gyermekkel közösen meditálni, de ez valóban csak játékszinten történjen. Majd ahogy a gyermeki igény is növekszik erre a „rituáléra”, úgy komolyabban is be lehet vezetni a gyermeket a meditáció kissé rejtélyes, mégis nyugtató világába. Merthogy a meditációnak valóban számtalan előnye létezik. A felnőttek is megtapasztalhatják ezeket az előnyöket, de a gyerekekre is pozitívan hat. Mutatjuk is, hogyan!

A meditáció előnyei gyerekeknek

A meditációnak vannak pszichológiai előnyei. A gyermeki kreativitás is kibontakozik és fejlődik, főleg az első néhány alkalommal, amikor is mese, játék útján sajátítják el a meditációt és ezeken az alkalmakon igen is nagy szükség van a fantáziájára, a kreativitására.

A lelki elmélyülés lelki előnyöket is magában hordoz. Megállapították, hogy a szorongóbb, stresszesebb gyermek számára éppen olyan hatásos a meditáció, mint a felnőttek számára. Már kutatási eredmények is születtek azzal kapcsolatban, hogy miért hasznos hosszútávon a meditáció a gyerekek számára. A szakértők szerint, azok a gyerekek, akiknek fontos az egészséges életmód, azaz a testi egészség mellett, a lelki egészségükre is figyelnek, kevésbé hajlamosak a függőségre, azaz határozottan elutasítják kamaszkorukban a cigarettát, az alkoholt és a drogokat, hiszen ezek az élvezeti és függőséget okozó szerek nem férnek meg az egészséges életmód mellett és nincs szükségük semmilyen pótlékra, hiszen lelkileg is boldogok és kiegyensúlyozottak.

El is jutottunk az érzelmi előnyökhöz, hiszen a meditáció kiegyensúlyozottá és boldoggá varázsolja a gyerekeket. A rendszeresen meditáló gyerekek sokkal magabiztosabbak és az optimizmus is jellemzi őket.

A meditáció nem csak a lelki békét hozhatja el a gyermek számára, de a rendszeres elmélyülés fizikailag is erősebbé teheti őket. Hiszen a rendszeres meditáció pozitívan hat a testi egészségükre, erősebb lesz az immunrendszerük. A meditáció során megszűnik az izmok görcsössége, feszessége, ami sok esetben oka például a fejfájásnak. Ezzel a fájdalom is megszűnik. Nem beszélve a jobb és pihentetőbb alvásról, amit a meditáció biztosít. Márpedig a mély és jó alvás nagyon hasznos a test regenerációja szempontjából.

Kapcsolódó cikkek

Tomatis módszer - Tomatis terápia - Tomatis tréning - Blaschek László interjúja

Tomatis módszer

Alfred Tomatis terápiáját már Magyarországon is alkalmazzák.

A családok együtt is mozoghatnak - Fitnesztippek családoknak

Fitnesztippek családoknak

A sport mindenkinek jót tesz. Nem csak a testtel, a lélekkel is csodákat művel. A családoknak javasolható a közös mozgás, nem csak a testi egészség érdekében, hanem a szorosabb családi kötelék kialakítása miatt is.